Lördag i stallet

Upp ungefär samtidigt som tuppen. Studsade faktiskt upp oväntat snabbt när eländes-alarmet ringde. Både Tuvis och Brell skulle hänga med! Konstigt nog så är det aldrig några problem att få upp Nellie när vi ska till stallet, eller när vi skulle på hopptävling och klev upp strax efter kl 4. Men när det är skola.... Seeeeegt!

Jag och Tuvis släppte ut alla pållarna. Sen käkade vi lite medhavd frukost. Så var det dax för alla vanliga sysslor som mocka, fylla höpåsar, osv. Kimpa dök upp och fixade till en dörr i ridhuset som kärvat. Den blev perfekt! Och han tyckte vi skulle testa att dra sladden med lill-Uffe. Sagt och gjort! Så Uffe-lille fick slita ont i dag=) Det hade inte gjort särskilt ont att ha tillgång till en 4-hjuling i stallet. Inte alls!

Jag gick ut med Basse igen. Idag fattade han faktiskt vad skritt är. Det gick jättebra, även om han tyckte att vi var lite mesiga bitvis....

Tuvis red Pompe ett varv, men sen försvann hon in i ridhuset. När jag kom tillbaka släppte jag ut Basse-mannen i hagen igen och byggde fram ett hinder till Tuvis. Dels galopperade hon mellan två bommar på backen för att testa lite tempo för olika galoppsprång. Hon varierade den här gången med 3 galoppsprång. Inte illa med en sån som Pompe faktiskt. Åsså hoppade hon ett räcke som slutade på 1.05. Fast Tuvis var övertygad om att det var högre och att det var fel på mätkrattan...=) Nåja, jag tyckte det var nog högt i alla fall!

Nä, nu är det snart go'middag! Ses när vi råkes!

.SKRITTA????

Tog ut Basse i grimma och grimskaft idag. Tanken är ju att vi ska skritta 20-30 min per dag.
Jo, jo... Jag sa det till Basse men han tror nog att jag skämtar.
Han fattar inte att skritt är faktiskt en normal gångart för hästar.

Mycket att titta på. Och antagligen är det något i luften som gör att det blir rusningar och taktning....

Fast i det stora hela gick det bra. Han drar ju inte iväg ifrån mig, men lite alert måste jag allt vara för att han inte ska kliva på mig. Förmodligen är jag så liten att han inte ser mig....? Nä....
Äsch då, han skötte sig bra! Lite (mycket?) överskottsenergi bara. Fast nu får han bara några små fjuttar betfor och kanske en dl Krafft. Mest för att han ska få smaska på något i alla fall.

Läääääängtar tills jag får sätta igång honom. Och jag hoppas att svullnaden kommer att försvinna snart...


Tuvis red dressyr idag. Det märks att hon hittat nya knappar på Pompe-ponnyn. Formen är bättre och man ser att han faktiskt börjar jobba. Jag kan inte räkna hur många gånger per dag Tuvis spontan-säger "Pompe är sååå duktig!!!!". Och det är han ju, men hon som sitter i sadeln är oxå väääldigt duktig! =)

I morgon är det upp med tuppen igen. Fixar nog mockning, promenad och allt från morgonen. Då blir det ju nästan en hel dag sen.  Undrar hur man fyller den utan häst...?!


.


.

.

Klinikbesök nr 1

Ja, då var Basses och mitt första klinikbesök avklarat. Jag och Viv rullade mot stallet vid 6:30 i morse. Tog med kaffe i termos och ett par mackor så att vi skulle överleva fram till lunchtid.
Lastningen gick riktigt bra. Vi (jag och Basse) gick lite framåt och lite bakåt. Precis som Tobbe Larsson förespråkar och det är faktiskt ett bra sätt att få på hästen på transporten. Istället för att bråka och börja med linor och sånt.
Mot Sundsvall stod båda hästarna fin-fint i transporten.

På Bergsåker-kliniken anmälde vi vår ankomst och sen lastade vi ur prinsarna. Dom fick bo i varsin box en stund tills det blev vår tur. Basse började. Vi fick springa fram och tillbaka och veterinär Hans såg en liten, liten hälta på vänster fram.
Sen skulle Basse kollas med ultraljud. Innan det fick han lugnande. Och jösses så vinglig han blev! Ett tag var jag orolig att han skulle ramla omkull, men tack och lov stod han på benen. Om än med nöd och näppe!
Så skulle vi gå till rummet där ultraljudet skulle göras och det gick inte snabbt.... Basse vinglade som värsta fyllekajan. Stackers....

Ultraljudet visade en liten, liten skada på djupa böjsenan. Hans sa att det var så lite att det nästan inte var något, men vi fick ändå restriktioner om eftervård. Nu ska vi skritta (helst för hand) ca 20-30 min per dag i sex veckor. Uj,uj! Nåja - det goda är väl att det inte verkar vara nåt allvarligt i alla fall. När dessa veckor har gått så ska vi på återbesök.

Efter undersökningen fick prinsarna stå i box ett tag. Basse var fortfarande jättegroggy och stod och sov.
Jag och Viv åkte en snabbsväng på Equeen. Eller snabb och snabb.... Vi kom ut därifrån efter 1½ timme. Liiite fattigare då...

ridjackaDen här jackan hittade jag, fast en blå. Kanonskön Jacson-jacka.

Alldeles nytt i butiken, faktiskt fortfarande i kartonger, fanns en massa ursnygga kläder från "Spooks". Efter en hel del rotande (av personalen dock!) i dessa kartonger så bidde det en tokhärlig fleecejacka som kostade alldeles för mycket!!!! Lite ångest har jag för den, men som sagt - den var verkligen ursnygg!!!!
Passade på att köpa Back on Track till Ulrika oxå. Basse sabbade ju hennes när han fick låna dom. Det är liksom tacken det sa Basse....
Provade några ridbyxor oxå. Det fanns några Pikeur (!) på REA, men tyvärr passade dom inte. Barnbrallorna satt skitbra överallt utom runt blötmagen...!
När jag stod där inne i provhytten och drog på mig brallor på löpande band så fick jag jordens sendrag i fötterna! Inte kul! Och man kan ju inte gärna stå där inne och oja sig högt över hur ont och otäckt det var. Då hade man väl blivit portad därifrån eller nåt!

Viv hittade oxå lite ursnygga kläder. Det känns som att det är Equeen som gäller om man ska uppdatera ridgarderoben framöver. Men plånboken bör vara hyfsat tjock om man ska kunna ta med sig det man vill ha hem...=)

Lunchade gjorde vi tillsammans med trevliga Anna J. På ett nytt ställe som heter Saffran Bodega (tror jag att det var). Sen åkte vi och hämtade våra hästar.

Basse hade visst varit lite stökig när han vaknade till liv igen. Och veterinären kom förbi och sa lite käckt att "Ja, nu har han vaknat till i alla fall!!!". Undrar om han höll på att riva stället...?!
Lastningen var inte lika lätt inför hemfärden, men det var inga jätteproblem så till slut stod Basse i transporten. (Med några kilo mut-Krafft i magen....)

Väl hemma lastade vi ur och sen var det ridlektion. Hux-flux fick jag tillfälle att få hoppa Sonat-ponnyn igen. Roligt! Nu får man ju nyttja andras hästar så gott det går;)

Nä, nu är det snart Grey's. Det ska jag se efter en späckad hästdag! I morgon får man väl dra på sig promenadskorna innan man far till stallet då.....

.


Lastning...

I morgon ska jag vara i stallet kl 6:30 (pip!).
Håller alla tummar för att det ska gå bra att lasta Basse-boy. Om jag inte talar om vart vi ska så kanske han går på...

Ska vara på kliniken kl 9.

Bäst att gå och knoppa alltså. Och hoppas att den förbannade blåsten ger sig så hästsläpet slipper vara vindfång i morgon!

Go'natt!

.

Nu börjar jag bli less.....

Jamen hallå Grand-Prix.... Sluta för bövelen att mejla mig alla kanonfina erbjudanden så länge ni inte har levererat det jag beställt!

7 december 2010 beställde jag bl a ett par bruna strykkappor. Har jag fått dom ännu? Nä...
22 januari i år beställde jag bl a ett par vita senskydd. Har jag fått dom ännu? Nä....

Hur svårt kan det vara???????


20% extrarabatt! Unik rabattkupong som bara erbjuds en gång, med rean så har du rabatt på rabatt...!
Jomenvisst - det låter ju lysande. Men det är ju roligt att få grejerna medans man fortfarande kan rida och inte är en rullatorbunden pensionär....?!


.Dressyrdag!

Trots att min snygge spanjor står nu (hur lät det där...????) så blev det ett dressyrpass för Anneli Elofsson idag. Jag körde mitt pass på Pompe-ponnyn kl 9. Han har rätt lång startsträcka men på slutet kändes det som att han gick riktigt fint! Måste dock erkänna att jag har rätt svårt att rida honom i form, men om man har någon som står och gapar på en och säger hur man ska göra så blir det ju bra!

Pompe fick vila en liten stund och sen red Tuvis sitt pass kl 11. Jag kan säga att Tuvis lyckades kanonfint! Pompe jobbade verkligen och han gick i form. Sååå himla fint! Visst gjorde det nog sitt att han var ordentligt uppvärmd sen mitt pass, men han skulle ju inte gå så fint om hon inte gjorde rätt.
Superduktiga tjej!!!!

Fotograf Sofia Bergvall var där och fotade. Och det lät som att det blir foton på ett USB igen! Kanonas!!!!

Undrar om Pompisen ska få vila i morgon. Tror det.

På onsdag blir det en tripp till ATG-kliniken i Bergsåker. Ska kolla upp Basses ben. Håller alla tummar för att det inte ska vara något tråkigt....

Uscha, nu känns det att jag var upp med tuppen. Men jag ska försöka stå ut för det är "Flickan som lekte med elden" ikväll.... Det finns ju tändstickor man kan hålla ögonen öppna med....

.

Till häst!

Idag har Tuvalisa suttit till häst nästan hela dagen!
Vi åkte till stallet och då bestämde sig Tuvis för att rida en extralektion på Cocous. Sagt och gjort blev det ett dressyrpass på den lille ridskoleponnyn.

Sen var det vår egen lektion och då red hon Sonat. Det gick jättebra. Snacka om att dom gjorde fina öppnor! Det var så man bara gapade. Jag var mäkta imponerad!

Efter lektionen tog vi, tillsammans med Ulla, Ulrika och Frida, en liten sväng ute. Då bytte vi ponny så Tuvis fick rida sin Pompe en sväng oxå (annars är väl inte dagen fulländad antar jag...)

Själv red jag Pompe på lektionen. Inte lätt alls.... Jag tycker att han är svårriden, men det kan ju bero på att jag är van spanjoren:) Fast Pompe började att gå hyfsat bra på slutet i alla fall. Han har lite lång startsträcka. Och i morgon ska jag ju rida honom på dressyrträningen för Anneli Elofsson. Undrar hur det ska gå ja....

Nåja, en härlig hästdag blev det i alla fall.

.

Sonat-ponnyn

Ja, med en häst som inte kan ridas just nu så hittar man ju lösningar. För utan ridning kan man ju inte vara!
Har fått turen att få rida Sonat-ponnyn en del. Han behöver ju lite motion när hans matte är sjuk och jag gör det gärna. Det är en C-ponny, men han är förbaskat trevlig att rida. Och riktigt duktig är han!

I morgon ska jag rida lektion på honom. Dressyr. Ska bli intressant. Fast han låter som en liten gris när man börjar kräva arbete av honom:) I ren protest antar jag....

Basses svullnad på benet är fortfarande kvar. Så idag ringde jag och beställde tid på ATG-kliniken. Även om det är en hyfsat stor summa pengar så känns det väl värt det. Då har jag ju en aning om hur jag ska förhålla mig till det hela sen. Ska han skrittas? Sättas igång? Eller är det en skada? Så på onsdag bär det av.
Men jag saknar verkligen att få rida min superhäst.....

Nä, nu är det någon som snarkar framför tv:n (inte jag alltså!) så jag ska ta och pinka hunden och sen göra kväll.

-

Söta Pompe!

Ännu en dag utan att kunna rida min egen häst. Men om jag inte inbillar mig så är svullnaden nästan borta. Bra, bra! Men det kommer förstås att ta ett tag innan han är igång på riktigt igen. Kanske ska jag prova att skritta ut en liten sväng i morgon och hoppas att han inte känns varm i benet efter detta.

Jag tog istället ut en ridskolehäst som fick se något annat än ridhusväggarna. Han tyckte att det var kul!

Tuvis körde galopp-race med sin ponny. Kan väl inte påstå att det var någon "Basse-fart" direkt, men lite fick han allt flåsa! Det behövs ju att han får upp sin kondis bra nu när Tuvis tänker tävla framöver. Ju bättre kondis - desto bättre rundor.

Och idag hjälpte Nellie till att ta in en häst. Låter inte så mycket, men det känns som ett stort steg! I rätt riktning=)

Fick en skumt SMS oxå. Att jag hade en present att vänta.... Nu blev man ju rätt nyfiken då...=)


.

Fotograf T. Roos...

Upptäckte på kameran att Tuvalisa tagit 66 bilder i stallet idag....
Granngården!

Idag blev det äntligen av att åka på Granngården. Härligt med lediga dagar, då hinner man saker som man tänkt göra läääänge.
Det bidde en säck betfor (spännande va?) och en säck havre (ännu mera spännande?). Jodå, Pompe-ponnyn ska introduceras i ny kost. Det blir avtrappning av müsli och istället ska han få betfor och havre. Gör ju inte så mycket om han skulle råka få liiiite mera motor:) Särskilt inte om Tuvis nu har tänkt fortsätta tävla lite. Vilket just nu låter som en självklarhet från hennes sida=)

Köpte även en spensalva (japp!) som jag tror kan bli bra på Basses små skavsår på haserna.

Åsså fick Brell nya, snygga Tegera-handskar. Lite overkill var det kan jag tycka, men dom var tydligen värd sitt pris för när vi kom till stallet så jobbade hon utav bara fanken! Hon mockade, sopade och fyllde höpåsar! Rackarns vilka bra handskar va'?!  (Måste nog köpa såna där magic-gloves till Tuva oxå...)

Here she is in action!
Jag och Ulla tog en sväng på travbanan. Skrittade och travade med Waj. Han är ju mer död än levande på lektionera så jag tror att det gjorde honom gott att se nåt annat än ridhuset. Han t o m småskuttade lite med mig! (Tro't eller ej!)

Efter några timmar blev jag rätt trött och ville åka hem. Brell fick jag med mig, tillsammans med en av hennes kompisar som ska natta här. Men Tuvis ville inte hem.... Så hon fick skjuts med Ulla sen. Nu har hon dormat av i soffan. (Tuva alltså! Inte Ulla.... eller ja, det kanske hon har, men inte här!)

I morgon blir det nog skidskytte-VM innan stallet. Antar att vi gör några timmar ändå eftersom vi ska släppa in kusarna i morgon kväll.

Nä, nu får det bli godnatt!

-


Hoppat plutteponny!

Jodå! Idag har jag ridit c-ponny på hopplektionen. Det var riktigt skoj!
Det är vackra Fredriksbergs Sonat som jag fick äran att låna. Han är ju en riktig hoppehäst och är superduktig. Han har kanske lite svårt för att jobba ordentligt av sig själv. Man måste vara rätt på för att få honom i form.
Vet inte om jag lyckades jättebra, men vi hoppade i alla fall en bana på drygt 80 cm idag.

Jag lyckades få ett stopp på första hindret oxå. Men det var precis som ridlärar-Ulla sa... att det var jag som tvekade. Visste inte riktigt om jag skulle driva eller hålla tillbaka (eller våga hoppa över huvudtaget tror jag..).
Hindren blir ju genast lite större när man sitter på en liten ponny än på en häst. Men sen hoppade vi banan och det gick hyfsat. En duktig ponny!

Tråkigt förstås att min älsklings-Basse står just nu, men det är inte mycket att göra något åt. Bara hoppas att det blir bättre i svullnaden snart...

Kanske, kanske får man låna Sonat-pojken nån fler gång. Vore skoj!

Tack Emma för lånet idag!

Här är Sonat med sin matte. Bild från tävlingen i Timrå i helgen.Basses ben...

Njae... det känns inte toppen med svullnaden på Basses ben.
Idag skrittade jag och Tuvis ut en liten kort sväng. Basse hade dock väääääldigt svårt att skritta på hemvägen och taktade mest hela tiden.

När vi kom tillbaka var Basse lite, lite varm vid svullnaden. Men inte halt.

Sannolikt skulle jag ha struntat i Back on Track och istället kylt svullnaden på en gång. Men gjort är gjort. Alltså har Basse sabbat ett par Back on Track-skydd helt i onödan! :(

I vart fall ska jag fortsätta låta honom vila. Tråkigt som f-n, men vad ska man göra. Nu håller jag förstås alla tummar för att det ska gå tillbaka. Annars är jag rädd att det blir en tur till hästklinik... Det vill jag helst inte...

Är detta ett tecken på att jag INTE ska tänka på att ge mig ut och tävla kanske...?

I morgon har jag ridlektion men ingen häst! Och Tuvis rider ju i samma grupp så jag kan inte låna Pompe-ponnyn heller. (För övrigt är han svårriden tycker jag...)
Men det har löst sig. Jag ska hoppa C-ponny i morgon! Spännande värre!


.

Timrå 5 mars 2011

Oj,oj! Nu är man trött och mör. Uppstigning strax efter kl 4 i morse (Gääääsp!), men det gick rätt bra. Det är väl så när det är nåt kul. För att få så god sömn som möjligt, trots stormen ute, så gick Tuvis och la sig så här igår...Alla vi som skulle åka iväg till Timrå-tävlingen träffades kl 5 i stallet. Basse stog och blinkade med ögonen helt nyvaken. Det gör han i och för sig jämt på mornarna (han är nog lite som sin matte där....).
Resan till Timrå gick bra och vi var i god tid på tävlingsplatsen.

Så här såg delar av oss ut:


 
Man känner sig lite som värsta proffsen som kommer glidande i en sån här kärra! Vilket lyx att man har en hästvän som inte bara äger en sån här, utan även låter oss åka med!

Timrå har värsta anläggningen! Jösses, jag höll på att gå vilse flera gånger och fick faktiskt fråga mig fram. En gång hamnade jag vid några som stod och mockade åt hästarna och då visste jag inte alls hur jag skulle hitta dit jag skulle! Så många dörrar, så många rum, så himla fint!

Brell var med och gick banan. Jag försökte få bort blixten från kamerna så att jag inte skulle skrämma slag på Tuvis och Pompe, men det lyckades inte. Så inga bilder från själva ritten alltså.
Men Brell blev inte rädd av blixten....:)  Hoppbanan i bakgrunden!och här är tre till! Kickan och Emma tävlade oxå!Så började det närma sig. Här är Tuvis precis uppsutten på sin älskade ponny!Framridning. På en stenhård bana. Men så är det ju den här årstiden....Ja, så själva ritten då. Jag med kamerablixten fick ju inga bilder, men det finns på film har jag hört=)
Det var lite, lite undertempo trots "Tuva-skänklar", men ekipaget gjorde ialla fall en lysande ritt! Tyvärr, tyvärr petade Pompe ner en bom. Det var verkligen ingen rivning utan ett litet pet. Bommen låg kvar länge men rullade olyckligtvis ner sen - bakåt!!!!

Men så här i efterhand kan vi se att Tuvis hade 3:e bästa tiden i sin klass!!!! Va? Och ändå gick det inte fort...


15 Tuvalisa Roos RK Östjämten Pompe   4 (antal fel) 41.60 (Tid)


Efter ritten var Tuva ändå riktigt nöjd! Och hennes mamma oxå!!! Jag var mest glad över att dom inte fått något stopp utan tagit sig runt utan problem!
Och tänk att Tuvalisas ridlärare hann dit och se henne hoppa!
Från läktaren hördes det inte bara hejarrop (för det var en liten skara RÖJ:are där!!!!) utan även "Tuva - driiiiiiv!!!!"   Det var ridlärar-Ulla som peppade! =)

Så här glad och fin var dagens ryttare:Sen in med Pompe-ponnyn i hästbussen. Där väntade en stor höpåse!
Det här hade varit en riktigt fin bild om inte Pompe tyckte att han skulle förgylla den med små bruna detaljer...Liiiite hjälp behövde Pompe idag för att kliva på. Men det räckte egentligen med att tala om för honom att han skulle gå på så gjorde han det!

Väl hemma igen så bjöds det på Tacos! Vi beslutade att fira Tuvas fina ritt:)

Nu ska jag snart åka till stallet igen.... Känns liiiite jobbigt faktiskt....men pållarna måste ju komma in för natten.

Det var allt för nu. Kram från en nöjd och trött ponny-mamma!

.

Ställa klockan!

I morgon blir det till att stiga ur den varma, sköna sängen kl 4:30!
Vad gör man inte för lite hästhoppning...?

Ikväll har vi packat saker och förberett det som går inför avfärd i morgonbitti. Och avslutningsvis blev det lite Pompe-tvätt. Nu är han förhoppningsvis mera vit och mindre gul.... Får väl se hur mycket bajs han lyckats få i svansen i natt.... Nåväl, vi ska ju inte på någon Word Cup-hoppning i alla fall.

Brell har gett sig tusan på att hon ska följa med i morgon. Den sjusovaren! Men hon brukar vara väldigt pigg när hon väl bestämt sig. Även om vi nu ska kliva upp mitt i natten...typ...

Just det.... Kanske allra bäst att gå och borsta gaddarna nu och göra kväll. Som sagt... ska ju snart kliva upp...

.

Lite bilder från kvällen...

Får se om det blir nån ordning på uppladdningen nu...

Nä, fortfarande kajko med uppladdningen. Lägger ner!

.


Back on Track - trasiga?!

Idag var Basses ben lite bättre. Han kändes inte varm men det var lite svullet fortfarande. Så vi bestämde att det fick bli Back on Track inatt igen. Men så hade Ulrika stått i sin box (eller nja.... det är väl snarare Baileys box) och hört "RIIIITCH!!!". Ett ljud som man som "Back-on-Track-lånare" INTE vill höra!
Jodå, Basse hade vackert rivit bort en av "flärparna" på skydden. Attans bananer!!! Skydden kostar ju för böveln strax under 1000-lappen....:(

Uj, uj! Jag ber till Gud att det går att sy fast bara....Annars är det nog bara till att leta i plånboken....

Men i vart fall så är Basse världens finaste häst!!!!

Hade med mig båda barnen i stallet idag. Och kameran!


Här är Basse-bus i låne-benskydden!Ser rätt skönt ut.... Slappt liksom...

Äh, nu har det skitit sig med uppladdningen av bilder.
Jag testar och gör ett inlägg till så får vi se om det blir bättre....

.


Stora boken om ridning

Ett tips till!

"Stora boken om ridning täcker in alla aspekter av ridning, från ryttarens grundutbildning till avancerat tävlingsarbete. Dressyr, hoppning eller fälttävlan – här finns expertråd och utvecklande övningar att ta del av."

Stora boken om ridning | Best. nr: 100920

Equipage!Framsida: tidningen Equipage

Den här tidningen är skitbra! Så himla mycket bra läsning! Faktiskt det enda jag prenumererar på just nu:)

Ett tips bara...!


.

Back on Track

Inser att jag måste nog ta och köpa mig ett par Back on Track benskydd.

Back On Track Benskydd Royal med kardborre/par

Idag hade Basse nämligen sår på sitt ena ben. Men det var även en svullnad som berör senor. Känns inte helt ok, men han var inte halt. Och han belastar benet utan att knussla (med det menar jag hans tiggarben som brukar spreta lite då och då...).

I vart fall tvättade jag rent såret, smetade på lite Stalosan-salva, och sen fick jag låna Ulrikas Back on Track benskydd. Jag tackar allra ödmjukast för lånet, för det är inga billiga saker.... Ser framför mig hur Basse kliver sönder dom inatt... Huuu!

Förhoppningsvis har svullnaden lagt sig i morgon. Men nu får han förstås vila lite. Man vill ju inte förvärra saken!

Lille sötnosen........

.
RSS 2.0